“A substância fundamental do progresso desportivo do Sporting é um fogo clubista que incessantemente se acende. É o suporte de vida do espírito leonino; é uma matéria viva ...”


No que ao Sporting respeita: Inaugurado em Março de 2011, encerrado em Maio de 2014, reaberto sob o mesmo nome mas diferente endereço em Agosto de 2016, é este um pequeno e doméstico espaço onde se olha o passado, o presente e o futuro da maior potência desportiva Nacional.
Ademais: Este é um blogue pessoal no qual se vêem analisados outros temas, bem como um depósito para comentários sobre diversos tópicos que vou deixando um pouco por toda a parte.
Para deixar um comentário: Clica no título do respectivo 'post' (à direita do texto). Alternativamente, usa a tua conta do FB. Regras superficiais de utilização: Emprega bom-senso.

Pequena lembrança que ajuda a manter presente, contra mim falando, a esperança que resta, a réstia de esperança relativamente a José Mourinho. Olhar a equipa do Newcastle, hoje, comparativamente ao passado recente que viu o gigante de Tyne treinado por técnicos como Steve McClaren, faz-me meditar sobre competências. Eu não gosto de ver o Newcastle jogar futebol, é quase impossível gostar, mas sinto-me radiante por vê-lo comandado por Rafa Benítez.

Relativamente a José Mourinho, independentemente dos adversários já que contra Guardiola, em 2012, o Real Madrid jogou apenas duas vezes para o campeonato: como se somam 100 pontos na Liga Espanhola? Tem a palavra o antigo farol, campeão do mundo em 1987 e vencedor da Libertadores (com um clube do Chile) em 1991, Mirko Jozić:

Mješavina tri stila - Jutarnji Sport

Što najviše cijenite kod Mourinha?
- On je svojeglav, prznica, on je osebujan u najradikalnijem smislu tog izraza, no, najvažnija karakterna crta je, ipak, samokontrola. I kad je kriv, kad uprska stvar, još žešće će izazivati svoje kritičare. Majstor je za skretanje pažnje s bitnih stvari na nevažne detalje. Otud tolike priče o sucima, nepravdama, zna stišati buru kada gubi. No, zašto je Mourinho velik? Jer je prilagodljiv. Iz Porta, koji igra mekani, latinski nogomet ušao je u Chelsea, nogomet u kojemu nema latinske improvizacije, podvale, finte, ideje, engleski nogomet je kava bez šlaga. Uspio je jer ga je školovao engleski trener. Došao je u Italiju, u Inter. Jeste li uživali u nogometu kakav je igrao Inter? Naravno da niste. Mourinho ništa nije mijenjao, prihvatio je talijanski stil igre, katanac, stvorio je Milita, koji je igrao samo kod njega, nakon njegovog odlaska iz Intera i Milito je nestao. U igru Intera ugradio je samo svoj personality. Otišao je u Real i učinio isto. Nije prihvatio španjolski nogomet, Real danas igra mješavinu engleskog, talijanskog i španjolskog. I nije slučajno doveo njemačke igrače...
Nedavno su i portugalski novinari zvali Jozića za mišljenje o Mourinhu?
- Vjerojatno će zazvučati kao apsurd, danas 50 posto španjolskih novinara vjeruje da ovo prvenstvo nije dobio Mourinho, već Ronaldo. Istina je da je dao najviše golova, na njemu je bilo najviše jedanaesteraca, a kada je Real igrao loše, stvari bi izvlačio Ronaldo. No, ja bih rekao - Real ima Mourinha i Ronalda i te dvije persone su srušile mit o Barceloni. Iako se ne smije osporiti ni uloga Benzeme, koji je stvarao prostor Ronaldu i veći je asistent i od samog Ronalda.
Jedino što smeta?
- Ne smeta me njegova prgavost, ali odnos prema Guardioli i kolegama je nakaradan. Tako veliki trener mora biti i gospodin, gentleman, njegova pozicija u svjetskom nogometu mu ne dopušta da bude “mali čovjek”.

‘Dođi vidjeti malog’

Mirko Jozić se sjeća i Cristiana Ronalda.
- Kada sam bio u Sportingu Cristiano je imao trinaest godina. Pozvali su me na njegovu utakmicu, rekavši: “Dođi vidjeti jednog čudesnog klinca”. Igrali su protiv Benfice, Sporting je zabio sedam ili osam golova, a Cristiano - pet. Kao sedamnaestogodišnjak već je igrao u prvoj momčadi Sportinga...
Onda se dogodio Manchester United. Na prijateljskoj utakmici toliko je driblao igrače Uniteda da su nakon utakmice molili Alexa Fergusona - kupi ovog čudesnog igrača. No, tih dana Jozić više nije bio u Lisabonu...

José Mourinho, por Mirko Jozić

Posted on

Tuesday, 20 September 2016

Leave a Reply

Search This Blog